2013. június 3., hétfő

Zabkása

Ízletes, rostokban gazdag étel. Magas tápértéke és laktató hatása miatt előnyösen alkalmazható fogyókúrában is.
Hozzávalók
  • 2 dl tej
  • 25 g zabkorpa
  • 1 db alma
  • folyékony édesítőszer
  • fahéj

Elkészítés

Az édesített, fahéjjal megszórt tejet melegítem és közben folyamatos keverés mellett a zabkorpát lassan beleadagolom, amíg az egész összefő (ahogyan a tejbegrízt szokás elkészíteni). Hagyom kicsit meghűlni, ettől a korpa megduzzad és a kása besűrűsödik. Ízlés szerint gyümölcsöt adok hozzá. Könnyű reggelinek vagy közti étkezésnek is jó, segíti az emésztést.

Mandulás zöldségtál

Magas rosttartalmú, illóolajokban gazdag étel, amely jó hatással van a bélrendszer egészére. Puffadásra hajlamosak inkább kerüljék.
Hozzávalók
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
  • 5 dkg hámozott szeletelt mandula
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 kis fej brokkoli
  • 1 kínai kel
  • 1 citrom leve
  • tengeri só
  • 1 kanál szójaszósz

Elkészítés

Az olajat megforrósítjuk, beledobjuk a mandulát, megpirítjuk, és külön edénybe tesszük. A visszamaradt olajra rátesszük a rózsáira szedett brokkolit, karfiolt és a csíkokra vágott káposztát. Aláöntünk egy kevés vizet, a citrom levét és a szójaszószt. Fedő alatt készre pároljuk, és a végén rászórjuk a pirított mandulát.

Gyros

Bármilyen furcsa, ez a recept sovány húsból (pl. pulyka, csirke) és nagyon-nagyon kevés olajjal készítve egy ideális fogyókúrás ebéd vagy vacsora szerepét is betöltheti, hiszen tápláló, de nem tartalmz túl sok energiát.
Hozzávalók
  • Húshoz:
  • 60 dkg színhús (bármilyen)
  • görög fűszerkeverék
  • 2-3 evőkanál olaj a sütéshez
  • Pitához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor (2 g)
  • 1 teáskanál só (3 g)
  • 2 dl langyos víz
  • Saláta:
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • szóba jöhet még retek
  • Mártás:
  • 2 dl joghurt
  • görög saláta fűszerkeverék
  • chilikeverék

Elkészítés

Hús: A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra vágom, sózom, és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb. negyed órai érést követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat. Pita: Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral és sóval. 20-30 percen át kelni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd négy kis pita formát (kb. 20 cm-es) nyújtunk belőle. A lepényeket lisztezett tepsibe tesszük. A tésztát még kb. 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben (220 fok/ 4. fokozaton) 20-25 percig sütjük. Saláta: A hozzávalókat megmossuk, megpuccoljuk, majd kockákra, a hagymát szeletekre vágjuk. Mártás: A joghurthoz ízlés szerint kb. 1 teáskanál görög saláta fűszerkeveréket adunk, chilikeveréket kb. ugyanennyit, és elkavarjuk. A mártást tálaláskor a saláta tetejére öntjük ízlés szerinti mennyiségben.

Vadrizzsel töltött csirke

Alacsony zsír- és magas rosttartalmú ez az étel, méltán ajánlható hát fogyókúrázóknak, de szív- és keringési problémák esetén is jó hatású lehet.
Hozzávalók
  • 1 csirke
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • A töltelékhez:
  • 2 tasak vadrizs-rizs keverékű gyorsrizs
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál ételízesítő

Elkészítés

A csirkét kívül-belül megmossuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. Összekeverjük a szójaszósszal, sóval, borssal ízesítjük, és a csirkét kívül-belül megkenjük vele. Lefedjük, legalább 2 órán át pácolódni hagyjuk. Elkészítés: A töltelékhez: a gyorsrizst a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, lecsepegtetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A megfőtt rizshez adjuk a vajat, az ételízesítővel és borssal fűszerezzük, és 3 percig főzzük kis lángon. A csirkét megtöltjük, tepsibe tesszük, másfél csésze vizet öntünk alá, és alufóliával lefedjük. A sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és pár percre visszatesszük, hogy szépen megpiruljon. A töltelékből kimaradt rizzsel körítve tálaljuk.

Spenóttal töltött ravioli

A mediterrán tésztaételek vitamingazdagsága, kiegyensúlyozott tápanyag-összetétele és alacsony koleszterintartalma itt is megjelenik. Ezért kiemelten ajánlható keringési betegségekben, de mindenki másnak is.
Hozzávalók
  • 30 dkg durumliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 30 dkg paraj
  • 10 dkg sovány juhsajt (gomolya)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, fehér bors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

A lisztet kevés sóval, az olajjal és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Kevés olajjal megkenjük és letakarva 1 órát pihentetjük. A parajt megtisztítjuk és 2 percre forró vízbe dobjuk. Jól kinyomkodjuk, majd összevágjuk. Villával összetörjük a juhsajtot, majd összekeverjük a parajjal, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a szerecsendióval. Kétfelé osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk. Kiskanálnyi töltelékhalmokat rakunk az egyik tésztára, a közöket vízzel beecseteljük, majd ráborítjuk a másik lapot, és a közöknél összenyomkodjuk. Derelyemetszővel kockákra vágjuk, és a töltött raviolit bő, forrásban lévő sós-olajos vízben kb. 5 percig főzzük.

Csirkemell fügés camamberttel

A füge rendkívül magas káliumtartalmú gyümölcs, ezáltal sokat segíthet az amúgy egészségtelen irányba tolódott nátrium-kálium arány kiegyensúlyozásában. Ez különösen a különböző szív- és érendszeri problémák, például a magas vérnyomás esetén teszi hasznossá ezt a fogást. A tápanyagtartalom 275 g készételre vonatkozik.
Hozzávalók
  • 1 nagyobb csirkemellfilé
  • 1 csomag aszalt füge
  • 1 doboz camambert sajt
  • 2 citrom
  • 5 kanál méz
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
  • 1 csomag rizs

Elkészítés

A csirkemellet vékony szeletekre vágom, majd sóval borssal (vagy ízlés szerint) ízesítem. Kis olajban átsütöm mindkét oldalát. Közben a fügéket 10 percig áztatom, hogy egy kicsit megpuhuljon, majd kis cikkekre vágom. A sajtot kockákra szeletelem. Kiveszem a megsült húst az olajból. A hús beízesítette az zsiradékot, amelyről egy keveset leöntök, hogy a mártásom ne legyen túl olajos. Hozzáöntöm a kifacsart citrom levét és a mézet, beledobom a fügét és a sajtot. Éppenhogy csak felrottyan (a sajt nehogy szétfolyjon és már kész is az étel. Köretként párolt rizs ajánlott.

Paradicsomos hal

A tonhal jó zsírsavösszetétele, a paradicsom káliumtartalma megelőző hatású a szívbetegségekben, de csak akkor nevezhetjük szívvédőnek receptünket, ha só helyet vasfüvet, vagy vegamix sómentes fűszerkeveréket használunk elkészítéséhez.
Hozzávalók
  • 2 nagyobb tonhalszelet
  • 1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
  • halak fűszerkeverék
  • oregánó
  • 15 dkg sovány sajt
  • olívaolaj

Elkészítés

A tonhalszeleteket kiengedés nélkül beletesszük egy tűzálló tálba, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ráhalmozzuk a paradicsomdarabokat (a leve nélkül) és meghintjük sóval és oregánóval. A sajtos lereszeljük, rászórjuk a tetejére. 1-2 evőkanál olívaolajat öntünk mellé, letakarjuk alufóliával. Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük, míg a hal megpuhul. Utána levesszük az alufóliát és tovább sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. Párolt rizzsel tálaljuk.