Egzotikus fűszerezésű és betétű leves. A rákhúsra sokan úgy érzékenyek, hogy nem is tudnak róla, ezért mindenki - aki még nem evett rákot - csak óvatosan próbálja ki a levest.
Hozzávalók
- 1 kisebb egész fej fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma fele
- 1 citrom, fél zöld citrom
- 7 dkg fenyőmag vagy héj nélküli mandula
- fél chilipaprika (el is maradhat)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál fehérbor
|
- 1 l zöldségleves
- 1 dl tejszín
- 1 mokkáskanál kurkuma
- fél csokor koriander (esetleg metélőhagyma)
- só, őrölt bors
- Betétnek:
- 8-12 kis főtt rák (fagyasztott vagy konzerv is lehet)
|
Elkészítés
A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk. A gerezdeket kisebb darabokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. A sárga és a zöld citromot vékonyan meghámozzuk, levüket kipréseljük. A fele fenyőmagot vagy mandulát egy forró serpenyőben, zsír nélkül világosbarnára pirítjuk. A chilipaprikát félbehasítjuk, ereit, magját kivágjuk és felaprítjuk. A fokhagymát, a vöröshagymát, a maradék fenyőmagot, a chilipaprikát az olívaolajon megfuttatjuk. A fehérborral felöntjük, és felforraljuk. Ekkor kerül bele a zöldségleves, 2 evőkanál citromlé és a citromok héjának fele, majd bő 10 percig forraljuk. Ezután a levest átszűrjük, a kurkumával fűszerezzük, a zöld citrom héját is beledobjuk, a tejszínt és a citrom levét beleöntjük. A forró levesben átmelegített rákokat a tányérokban szétosztjuk, a levest rámerjük, majd a maradék fenyőmaggal és korianderrel megszórva tálaljuk.