2013. június 3., hétfő

Francia "ribizlilikőr"

Ez az üdítő ital mindenkinek ízleni fog, és ráadásul sok C- vitamint, vasat, bioflavonoidokat tartalmaz, ami vérszegénység ellen hatásos, de általánosan rákmegelőző hatású is lehet. Alkoholtartalma - mérsékelt mennyiségű fogyasztás esetén - nem fejti ki káros hatását. A tápanyagérték 1 dl italra van kiszámítva.
Hozzávalók
  • 1,5 kg fekete ribizli
  • 3/4 l minőségi vörösbor
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1 darabka fahéj
  • 2 kg cukor

Elkészítés

A ribizliszemeket mossuk meg. Válogassuk ki, majd csepegtessük le őket. Ezután helyezzük száraz konyharuhára és itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkás üvegbe helyezzük el a ribizli levelet, 2 szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hideg, hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Azután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, magas hőmérsékleten kevergetve addig, míg a cukor el nem olvad (de ne forrjon - kb. 2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le. Ezt a likőrt evés után adják mint "long drink". Úgy adjuk, hogy keveset öntünk belőle egy nagyobb pohárba, majd ásványvízzel feltöltjük, de lehet tonikkal és jégkockával is.