A halhús magas telítetlen zsírsav tartalma miatt inkább érelmeszesedéssel küszködőknek ajánlható étel.
Hozzávalók
- 4 darab egyenként kb. 20 dkg-os patkó alakú busa szelet
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 kis fej hagyma
- csipet só
- 1 teáskanálnyi őrölt bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
|
- A fűszeres vajhoz: 8 dkg vaj
- 1 ujjnyi póréhagyma
- csipetnyi só
- késhegynyi fehér bors
- mustár
- 1/2 citrom
- A sütéshez: 2 evőkanál olaj
|
Elkészítés
A hagymát vékony karikákra, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A halszeleteket sóval-borssal behintjük, és egy lapos edénybe tesszük. Rászórjuk a hagymát, a petrezselyemzöld felét, és ráöntjük a citromlével elkevert olajat. A halat így pácoljuk legalább 1 órát, többször átforgatva. Ezalatt elkészítjük a fűszeres vajat. Póréhagymát finomra vágjuk, összekeverjük a vajhoz, a petrezselyemzöld másik felét, és ízesítjük sóval, fehér borssal, mustárral, szűrt citromlével. Jól összedolgozzuk, majd alufóliában henger alakura formázva tálalásig mélyhűtőbe tesszük, hagyjuk összeérni az ízeket. Ezután a halat a pácléből kivéve letörölgetjük, kevés olajjal megkenjük. Megsütjük a visszamaradt páclével kenegetve. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres margarint teszünk, ami ráolvad. Köretnek könnyű saláta ajánlott mellé.